Na plese prezidenta se tančilo, ale také porušovala předsevzetí

Na plese prezidenta se tančilo, ale také porušovala předsevzetí

2. reprezentační ples prezidenta republiky na Pražském hradě v pátek 22. ledna 2016 přivítal téměř 500 významných hostů z řad politiků, známých osobností, podnikatelů a obchodníků. Kromě tančení byl na programu i slavnostní raut, který pro Pražský hrad připravil tým kuchařů a cukrářů TOP HOTELu Praha.

A na čem si vlastně mohli vzácní hosté pochutnat? „Ze studené kuchyně například na Pikantních drůbežích jatýrkách marinovaných v koňaku, Rostbeefové rolce se zeleným chřestem nebo na Vepřové panence s lesními houbami“ jmenuje lahodné pokrmy Petr Vodolán, šéfkuchař TOP HOTELu Praha. „Z teplé kuchyně pak musím zmínit Jelení kýtu na červeném víně nebo Vepřovou panenku s hříbkovým ragú“, pokračuje Vodolán, který se svým týmem připravoval pochoutky pro Pražský hrad už od rána. A ještě dodává, co hostům chutnalo nejvíce: „Chválu jsem slyšel snad úplně na všechno. Mezi nejoblíbenější lahůdky tradičně patřil losos, například Marinovaný losos v pomerančové šťávě a čerstvém kopru, Tartar z uzeného norského lososa nebo Filátka z lososa dekorovaná tygřími krevetami. Jiní hosté (včetně samotného hostitele, pana prezidenta), pak dali přednost tradičním pokrmům české kuchyně, například Hovězímu pikantnímu gulášku, Smaženým kuřecím řízečkům nebo Šunce od kosti, která byla krájená přímo před hosty.“

Mnohé pak na návštěvníky plesu prozradila Jana Baldová, cukrářka TOP HOTELu Praha: „Zpočátku se většina hostů dezertům vyhýbala s odůvodněním, že v novém roce drží dietu a sladké nejedí. V průběhu večera však téměř nikdo neodolal a dietu vzdal“, směje se paní Baldová a pokračuje: „Většina lidí miluje čokoládu, a tak největší zájem byl o Čokoládové brownies a Čokoládové koňakové špičky. Hodně hostů překvapily zajímavou kombinací chutí Čokoládové lanýže z belgické čokolády s chilli. Po jednom ochutnání je lidé nosili a doporučovali dalším“, doplňuje s úsměvem.

Jana Baldová se svým týmem cukrářů připravila také překvapení večera: velký dort pro prezidentský pár. Dort byl ozdoben marcipánovou výbavou dam a gentlemanů – klobouky a rukavičkami a s malinami a broskvemi uvnitř byl opravdu vynikající.

Dalším překvapením byly nádherné sochy z ledu ve tvaru labutě a ryby, které pro zpestření rautu připravili zástupci šéfkuchaře TOP HOTELu Praha, Zbyněk Ženíšek a Radech Vach, kteří si za své carvingové umění přivezli již řadu medailí z kulinářských mistrovství světa.